Voorkom dat kinderogen achteruit gaan
Wat is Myopie?:
Myopie ontstaat bij kinderen omdat het oog te lang in lengte doorgroeit. Dit komt deels door de erfelijke belasting en deels door leefwijze met te veel dichtbij kijken of telefoon, beeldscherm, tablet e.d. en te weinig buiten spelen op jonge leeftijd en worden kinderen steeds meer bijziend. Een bril of een lens dragen is nog niet zo ingrijpend, maar op latere leeftijd slechtziend worden vanwege het ontstaan van afwijkingen aan het netvlies door een hoge min-sterkte is echter wel een probleem. Leefstijl is te beïnvloeden en dat is goed nieuws! Myopie neemt in rap tempo toe, op 13-jarige leeftijd is nu ruim 25% van de kinderen bijziend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we de groei van het kinderoog tot het 20e levensjaar kunnen afremmen. Belangrijk is hierin om ook vroegtijdig signalen bij een kind in de gaten te houden, zeker als bijziendheid in de familie voorkomt: klachten als hoofdpijn, vermoeide ogen, dichtbij de tv gaan zitten, een boek dichtbij houden, knijpen met de ogen en in de verte niet goed kunnen zien zijn dingen die vaak voorkomen.
Help mee en leer kinderen 20-20-2
Zo’n kleine 20 jaar geleden is het beroep Optometrist leven ingeroepen. Een Optometrist is een oogprofessional die goed in staat is een oog te screenen op “pluis en niet pluis” en va
- na 20 minuten dichtbij kijken
- pauze nemen van 20 seconden en in de verte kijken # ffwegkijken
- minstens 2 uur oer dag buiten zijn
Beeldschermen
Ook is het verstandig om aan te leren bij beeldscherm, telefoon e.d. een minimale afstand van 30 cm te houden.
Er zijn op dit moment al verschillende manieren om bijziendheid te remmen in combi met de aanpassing in de leefregels. Dit kan d.m.v. oogdruppels of speciale contactlenzen of soms een combinatie van beiden. Hiermee we kunnen tot 50 % van de toekomstige groei bij een kinderoog afremmen, waardoor de kans op hoge minsterkte minder wordt. Belangrijk is dat kids de goede correctie dragen. Als er geen goede correctie gedragen wordt dan bestaat de kans dat bij bijziendheid het oog slechter ontwikkeld en dat de samenwerking van de ogen die zich juist in de jonge jaren ontwikkeld, niet goed verankert.