Hoe gezond is jouw oog?
Waarom is een oogcheck zo belangrijk? Daar zijn veel antwoorden voor te geven die veelal waar zijn. Regulier je ogen laten checken is geen luxe, maar een must. De mensen die bij ons in Contactlenscentrum-WFG contactlenzen dragen, worden keurig opgeroepen per jaar of per half jaar voor reguliere oog-controle. Maar draag je geen contactlenzen, hoe weet je dan of je ogen gezond zijn? Je kunt je ogen laten bekijken pas dan als je klachten krijgt. Soms gaat dit om kleine ongemakken als niet goed kunnen lezen voor een 40-plusser, soms bij klachten met droge ogen etc. Het kan ook ingrijpender zijn bij bijvoorbeeld het zien van flitsen en vlekken, ontstekingen in oog oog of klachten bij aandoeningen als Maculadegeneratie, Glaucoom of andere netvliesaandoeningen. Had je dat kunnen voorkomen?
Optometrisch onderzoek als reguliere check van de gezondheid van je oog.
Zo’n kleine 20 jaar geleden is het beroep Optometrist leven ingeroepen. Een Optometrist is een oogprofessional die goed in staat is een oog te screenen op “pluis en niet pluis” en vandaar uit of zelf kan behandelen of gericht naar een oogarts of andere specialist kan verwijzen. Bij ons in de praktijk zijn 2 Optometristen aanwezig voor het doen van oogonderzoek. Oogonderzoek is belangrijk op elke leeftijd. Immers krijgen steeds meer jonge kinderen een bril met min-sterkte. Deze ontwikkeling kan worden tegengegaan en geremd met speciale contactlenzen: MiSight of Ortho-K-MC aangemeten door de Optometrist.
Bij mensen die een hogere min-sterkte hebben bestaat meer risico op oogproblematiek met netvlies scheurtjes, staar op vroege leeftijd en bijvoorbeeld hoge oogdruk. Hoge oogdruk is iets waar je niets van voelt of merkt, maar geeft wel schade aan het oog als de druk langdurig hoog is.
Wanneer ga je naar de Optometrist?
Een onderzoek bij de optometrist is aan te raden om eens in de 3 tot 5 jaar te doen en tussen door zeker ook bij oogklachten
- Verslechtering van zicht
- Bij hogere sterktes en risico hoge druk ; Glaucoom. Laat niet alleen de druk jaarlijks controleren, maar ook de conditie van je oogzenuw tijdens netvliesonderzoek met behulp van fundusfoto’s en OCT -scan.
- Flitsen, mouches, vlekken; dit kan evt. duiden op een scheurtje in het netvlies of loslaten van het glasvocht in het oog.
- Droge ogen, rode ogen, branderige ogen, snel tranende ogen, korstjes op de wimpers.
- Bij vervorming van het beeld en wazig zien. Dit kan komen door op jongere leeftijd vervorming van het hoornvlies bijvoorbeeld bij Keratoconus, maar ook ontstaat vervorming in het beeld bij aandoeningen als Macula Degeneratie.