Header Contactlenzen en kinderen

Myopie behandeling bij kinderen met contactlenzen

Judith Haring of Annemieke Kuin van Contactlenscentrum WFG meten als optometrist ook contactlenzen aan bij kinderen. Kinderen kunnen vanaf jonge leeftijd al contactlenzen dragen. Belangrijk hierin is het kind daar zelf ook achter staat. Volgens het NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap) is het geoorloofd om kinderen vanaf 10 jaar contactlenzen aan te meten.  In de eerste 10 levensjaren ontwikkeld de samenwerking van de ogen bij een kind en als er dan al een sterkte nodig is, dan is het kind  in behandeling bij de orthoptiste in het ziekenhuis. Na 10 jaar is de samenwerking verankert en kan de  behandeling over worden genomen door de optometrist.  Contactlenscentrum WFG heeft een zeer nauwe samenwerking met de oogheelkunde van het Dijklander Ziekenhuis en meet daarom ook lenzen aan bij jongere kinderen. Dan gaat het in kader van een gezamenlijke behandeling van de oogafwijking van een kind.

Ik ben 10-plus en wil contactlenzen, dus…..

Wil je als 10-plusser contactlenzen gaan dragen, omdat je geen bril wilt, dan ben je bij ons op het juiste adres. Judith en Annemieke gaan graag samen met jou en in overleg met je ouders, op zoek naar de optimale contactlens voor jouw wens en situatie. Daarvoor meten we allereerst de sterkte van je ogen. Het kan zijn dat we daarvoor druppels in je ogen moet en doen om heel zuiver je sterkte te meten. Daarna maken we foto’s  en bekijken we de gezondheid van je ogen. Ook vragen we naar jouw hobby’s en dagelijkse bezigheden om een goed passend open en eerlijk advies te geven over welke contactlens het beste bij jou past.

En dan ga je zelf aan de gang…

Uit alle onderzoekjes volgt een advies en wordt er een afspraak gemaakt voor de instructie. Bij de instructie nemen we jou “aan de hand mee” en leggen we alles uit over het in- en uitzetten van jouw contactlenzen, hoe je ze schoon moet maken en wat je wel en niet moet doen tijdens het dragen van de contactlenzen. Je blijft ook onder controle en wordt elk half jaar opgeroepen via een e-mail om een afspraak te maken voor je check-up.

 

Minsterkte tegen gaan bij kinderen:

Steeds meer mensen krijgen een min-sterkte en zijn bijziend. Dit ontwikkeld zich in de kinderjaren al tijdens de groei. De eerste groeispurt van het oog is rond de 8 jaar, gevolgd door een 2e groeispurt rond de 12 jaar en een 3e rond de 14 jaar.  Gelukkig kunnen we hier iets aan doen!

Een leuke voorlichtingsvideo die wij mochten gebruiken is deze: Bijziendheid-bij-kinderen

Myopie management

Kinderen die bijziend zijn hebben eigenlijk te te lang gegroeid oog. Daarom ziet je kind niet scherp in de verte; het licht wat in het oog komt, valt niet netjes in 1 punt op het netvlies voor een scherp beeld, maar voor het netvlies. Hoe langer de lengte van het oog groeit, hoe meer min-sterkte je kind nodig heeft.  Een minsterkte dragen in een bril of contactlens is misschien niet zo erg. Die gedachte verandert snel als je weet dat een min-sterkte wel degelijk kwaad kan voor het oog op latere leeftijd. Hoe langer het oog is, hoe meer kans er is op Glaucoom, Maculadegeneratie, Staar en myopie afwijkingen in het netvlies. Daardoor kun je slechtziend worden op latere leeftijd. Dit kun je voorkomen door optische interventie.  Kinderen krijgen bij ons intensieve begeleiding en kunnen in aanmerking komen voor een therapeutische contactlens. Deze speciale lens kan minsterkte vorming tegen gaan. Ze zijn leverbaar in zowel vormstabiele lenzen: Ortho K/ Bloom als zachte 1-dagslenzen: MiSight.  Naast het dragen van deze therapeutische lenzen adviseert de optometrist ook om bepaalde leefregels toe te passen zoals de 20-20-2 regel:

20 minuten dichtbij kijken op een pc, tablet, mobiele telefoon of boek = 20 seconden wegkijken in de verte en minimaal 2 uur per dag buiten zijn.

Lees hiervoor verder bij Myopiebehandeling bij kinderen: https://www.contactlenscentrum-wfg.nl/producten/#gallery-details-myopie-beheersing-bij-kinderen-hoe-kun-je-min-sterkte-tegen-gaan

De kosten van deze Myopie remmende daglenzen bedragen per 6 maanden € 330,00. In sommige gevallen, afhankelijk van de sterkte vergoedt de verzekering de contactlenzen deels of geheel. Wij kunnen dit tijdens het consult kenbaar maken. De kosten van het optometrisch onderzoek betreffende aanmeting, instructie en eerste nacontroles van de aanmeting bedragen € 99,00

Wie zorgt er voor je ogen